PMS (Premenstrüel Sendrom)
Premenstrüel sendrom adet dönemi ile ilişkilendirilen çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtiler bütünüdür. Kadınların %80 i adet öncesi gerginlik sendromu yaşar. Ama hepsi PMS dönemi yaşamaz, çünkü her kırgınlık kendini kötü hissetme durumu PMS değildir. PMS tanısı konulabilmesi için adetten önce başlayıp adet bitince rahatlama yaşanması gerekmektedir. Ve belirtilerin en az 8-10 tanesinin yüksek şiddette yaşanması ve ardışık olarak üç ay boyunca görülmesi durumunda bu tanı konulur.
Duygusal belirtileri; depresyon anksiyete, uyku bozukluğu, yeme bozuklukları, öfke krizleri, ağlama nöbetleri, konsantrasyon güçlüğü, nefes darlığı hissi, alınganlık gibi birçok belirti ile hayatı olumsuz etkilemektedir. Fiziksel belirtileri ise; şiddetli kasık ağrısı, baş ağrısı, genel vücutta ödem, hassasiyet, göğüslerde şişlik, göğüs ucunda ağrı ve hassasiyet, mide bağırsak rahatsızlıkları, akne ciltte yağlanma, bacaklarda ağrı, karında şişkinlik, yorgunluk, cinsel istekte değişiklik olarak özetlenebilir. Bu belirtiler sıklıkla adetten 5 gün önce başlar ve adetin 4. gününe kadar devam eder.
Eğer PMS’den muzdarip iseniz tedaviye başvurmadan önce sakinleştirici özelliği olan bitkiler (papatya, biberiye, lavanta) yoga, pilates, egzersiz, yaşam tarzı değişikliği, beslenme düzeni, stresten uzak durmak, kafein tüketimini azaltmak dönemi rahat atlatmaya yardımcı olacaktır.